05 Oct 2017

Met Man & Macht #1 Triple A: De Gasten

We gaan nieuw wereldrepertoire schrijven. Over de koning, over macht, over hoogmoed... Alleen: daar weten wij niet alles van. Of eigenlijk: daar weten wij heel weinig van. Onze deskundige gasten helpen ons daarom op weg in onderwerpen als geschiedenis, media en de werking van macht. En ook u zou zomaar nieuwe kennis kunnen opsteken!

...MEER INFO OVER MET MAN & MACHT #1: TRIPLE A

Dit wordt ons deskundigen-team:

Di 17 okt: "De Drie Willems"

Te gast: Dik van der Meulen & Jeroen Koch


Wat kan Willem Alexander van zijn voorgangers leren? Jeroen Koch en Dik van der Meulen stellen Koning Willem I, Koning Willem II en Koning Willem III aan u voor en trekken lessen uit de geschiedenis. Wat kan onze koning leren van zijn naamgenoten?

Jeroen Koch schreef een biografie over Koning Willem I die in 2013 tegelijk verscheen met de biografieën over Koning Willem II door Jeroen van Zanten en die over Koning Willem III geschreven door Dik van der Meulen. Van der Meulen ontving voor dit werk in 2014 de Libris Geschiedenis Prijs. De drie boeken zijn geschreven in het kader van het driekoningenproject van het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. Van Met Koch en Van der Meulen gaan we terug in de tijd en praten we over deze drie boeken.

Woe 18 okt: "Papadag"

Te gast: Dorine Hermans
.
Is koning Willem Alexander ‘een beetje dom’? Of alleen wat eigenzinnig? Dorine Hermans liet in haar boek 'Ik mag ook nooit iets' de koning zelf aan het woord. Met Hermans spreken we over de koning, het koningshuis en de vader Willem-Alexander.

Dorine Hermans schreef samen met Daniela Hooghiemstra verschillende boeken over leden van de koninklijke familie, zoals Pieter van Vollenhoven en Willem-Alexander. Op basis van 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren' (2007) werd de AVRO-televisieserie 'De Troon' gemaakt. Haar laatste boek 'Ik mag ook nooit iets' (2011) is een bloemlezing van uitspraken van de Koning uit reportages, interviews en officiële toespraken.

Do 19 okt: "Ladies Night"

Te gast: Marcia Luyten & Jolanda Withuis
.

Hoe combineer je een niet zelfgekozen rol met je eigen idealen? Hoe werkt de machinerie van het hof? En welke positie hebben de vrouwen in het Nederlands koningshuis? Over deze vragen spreken we met Jolanda Withuis en Marcia Luyten.

Zowel Marcia Luyten (cultuurhistoricus en Buitenhof presentator) als Jolanda Withuis (sociologe en schrijver) weten veel over de vrouwelijke leden van het koningshuis. Withuis publiceerde in 2016 de biografie over Koningin Juliana en Luyten werkt momenteel aan een boek over Koningin Maxima dat in 2021 verschijnt. Welke psychologische ontwikkeling maakte Maxima door in haar transformatie van jonge Argentijnse vrouw naar het populairste lid van het Nederlands Koninklijk Huis? En waarom koos Koningin Juliana er zo bewust voor om niet het koningschap – maar het vrouw zijn – op de eerste plaats te zetten? We verkennen de positie van deze twee vrouwen en onderzoeken de houdbaarheid van de monarchie.

Vrij 20 okt: "De werking van macht"

Te gast: Mark van Vugt
.
Mark van Vugt is evolutionair psycholoog voor de groep organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Vugt werkt ook voor het Instituut voor Cognitieve en Evolutionaire Antropologie aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Kent. Het onderzoek van Mark richt zich vooral op organisatie- en groepsprocessen vanuit een evolutionair perspectief. Samen met Max Wildschut richtte hij het Nederlands instituut voor management en evolutionaire psychologie op.

Hij schreef het boek ‘De Natuurlijke Leider’; een baanbrekend onderzoek naar de evolutionaire geschiedenis en wetenschappelijke basis van leiderschap. Het verklaart waarom jongeren zich bij een terreurbeweging aansluiten, waarom we een hekel hebben aan het middle management en hoe politici hun kansen op verkiezingssucces kunnen vergroten.

Za 21 okt: "De volkskoning en de media"

Te gast: Kysia Hekster
.

In een tv-interview in 2000 sprak Beatrix “Ik vind populariteit gevaarlijk. Gevaarlijk, oppervlakkig en tijdelijk.” Koning Willem-Alexander lijkt juist uit te zijn op populariteit. Met journalist Kysia Hekster, die voor de NOS het koningshuis volgt, spreken we over de beeldvorming rond het koningshuis, de houding van de koning en de rol van de media.

Kysia Hekster werd bekend bij het publiek als voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb. Na twee jaar bij de IKON-radio ging ze werken als buitenlandredacteur en verslaggever bij het NOS Radio 1 Journaal. In 2008 verhuist ze voor een aantal jaren naar Moskou, waar ze als opvolgster van Peter d'Hamecourt correspondent voor Rusland wordt. Na haar terugkeer wordt ze voor de NOS verslaggever koninklijk huis.

...MEER INFO OVER MET MAN & MACHT #1: TRIPLE A